Aktif Yaşam

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

Kifoz

Kifoz Nedir ?

Kifoz, kamburluk olarak da bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Neden Olur ?

Kamburluk olarak bilinen kifoz durumu, doğuştan olabileceği gibi sonradan gerçekleşen nedenlerle de meydana gelebilir. Omurganın dış etkenlerle dejenerasyon geçirmesi, Kemik erimesi, Omurga kırıklıkları, Omurga çevresinde oluşan iltihaplar, tüberküloz ve omurga enfeksiyonları, gelişme çağındaki çocuklarda omurganın ön tarafındaki büyüme çekirdeklerinin yeterince büyümemesi gibi durumlar da kifozun nedenleri arasında sayılabilir

Kimlerde Görülür ?

Uzun süre masa başı işi yapanlarda,ayakta veya eğilerek çalışmak zorunda olanlarda,eklem romatizması çeken kişilerde,kemik erimesi buluna orta yaş üstü ve yaşlı kişilerde daha fazla sıklıkla görülmektedir.

Belirtileri Nelerdir Nasıl Seyreder ?

Kifoz hastalarında ağrı sırt bölgesinde aniden ya da yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve ağrı çok şiddetli ya da nispeten hafif olabilir. Kifoza bağlı ağrılar hayatınızı günden güne zorlaştırabilir.Üstünüzü giyinmede, uyumada zorluk çekebilirsiniz.Kamburluk, sadece şekil bozukluğundan- şiddetli ağrı, akciğer ve kalp problemlerine kadar değişik derecelerde şikâyetlere neden olabilir. Ağrı, kamburluğun en fazla olduğu bölgede olur. İlerleyen kamburluklar sonrası omurilik bası altında kalırsa, bacaklarda güçsüzlük ortaya çıkabilir. Sırt bölgesindeki ileri derecede kamburluklar akciğerin yeterince genişlemesine engel olarak nefes darlığı yaratabilir. Aynı şekilde kalp fonksiyonları etkilenebilir.

Nasıl Tedavi Edilir ?

Kifoz 50 dereceyi aştığında mutlaka yoğun bir egzersiz alınmalıdır. Bu konu alanında tecrübeli fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğinde gözlenmelidir. Vücudun dik durmasını sağlayan korseler de yardımcı olabilir. Ancak hastanın bunu kendisinin değil, doktorun tavsiye edeceği bir korseyi kullanması önemlidir. Doğumsal kifozda acil cerrahi müdahale ile yapışıklık ve kaynamalar önlenebilir.

Kurumumuzda Neler Yapılır ?

  • Kişiye özel egzersizler
  • Manuel terapi
  • Elektroterapi
  • Tıbbi masaj