Diz de diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen kireçlenmeler diz protezi ile tedavi edilir. Protez denince dizde eklem yapan üç kemiğin, eklem yüzeylerinin kesilerek çıkarılması ve bu yüzeylerin metal ve plastik parçalar ile kaplanmasıdır.
Protez ameliyatlarının gerek operasyon öncesi, gerekse operasyon sonrası en önemli şartı fizik tedavidir. Bunu iki şekilde değerlendirmek daha doğru olacaktır.
İlk olarak operasyon öncesi hastanın ağrıdan kaynaklanan ciddi şikayetleri, dizini ve bacağını kullanmasını engellemekte, hasta ameliyata normal kas gücünün çok daha azı ile girmektedir. Bu olumsuz durum ameliyattan kaynaklanan komplikasyonları artırmaktadır. Hastanın ameliyat sonrası çabucak ayağa kalkması ve metabolizmasının çabucak eski haline dönmesi, ameliyat öncesi dönemde alacağı fizyoterapist eşliğinde tedaviye bağlıdır. Fizyoterapist yapacağı değerlendirme sonucu hastanın hangi kas grubunun zayıf olduğunu, duruşunun ne kadar bozuk veya dengesiz olduğunu tespit eder ve hastaya özel program hazırlar.İkinci ve asıl önemli olan konu ameliyat sonrası fizik tedavidir. Protez operasyonu sonrası takılan mekanik eklemi etkili kullanabilmenin tek şartı bu aşamada yapılacak fizik tedavi rehabilitasyonudur. Çünkü hasta ameliyat sonrası gerek ameliyatın sebep olduğu sistemik rahatsızlıklar (tansiyon, baş dönmesi, denge kaybı) gerekse kas kuvvetindeki azalma sonucu (ameliyat sonrasında kas kuvveti normal düzeyinin 1 birim altına düşer) yürümekte zorlanır. Tüm bunlara eşlik eden ağrı, hastanın yürümesini çok zor hale getirebilir veya yanlış bir yürüme şekli geliştirmesini sağlayabilir. Yanlış yürüme şekli ve kuvvetsiz kaslar, proteze binen yükü artıracağından, protezin ömrü ve konforu azalabilir. Fizyoterapistiniz sizi bu konuda değerlendirerek eksikliklerinizi giderir, yanlışlarınızı düzeltir. Sizi dışarıdan gözlemleyerek hatalarınızı size bildirir. Hangi kas gruplarının ne şekilde çalışması gerektiğini programlar ve potansiyelinizi sonuna kadar kullanmanızı sağlar. Protezinizi etkili kullanmak istiyorsanız ameliyat sonrası mutlaka merkezimize gelip bu konudaki deneyimli fizyoterapistlerimize danışınız.